16 Temmuz 2013 Salı

ABAP Nedir? ABAP danışmanı kimdir, ne iş yapar?

ABAP (Advanced Business Application Programming), 5 eski IBM çalışanının 1972 yılında inşa etmeye başladığı SAP kurumsal kaynak planlaması programının geliştirme dilidir. Öncelikle kendi dillerini yaratmışlar daha sonra bu programlama dili ile SAP modüllerini geliştirmeye başlamışlardır. ABAP kodu yazmak için tek ihtiyacımız SAP GUI programıdır.  Tüm ABAP programları SAP sunucusunda bulunur. ABAP programları gerçek anlamda derlenmez sadece sözdizimsel olarak kontrol edilip aktif hale getirilir. Program çalıştırılacağı zaman ABAP kodları abap load denen ara bir yapıya alınır daha sonra bu abap load yapısı abap virtual machine tarafından yorumlanır.



ABAP danışmanı kimdir, ne iş yapar?

ABAP dili ile SAP için çeşitli modüller geliştiren, raporlar yazıp çıktılar tasarlayan kişiye ABAP danışmanı denir. ABAP danışmanı ya bir şirkete bağlı olarak çalışır ya da kendi müşteri portföyü oluşturup freelance olarak iş hayatına devam eder. 


Kimler abap danışmanı olabilir?

ABAP programları oluşturabilmek için ilişkisel veritabanı tasarımı ve tercihen nesne odaklı kavram bilgisini içeren programlama yetenekleri gereklidir. Yazılım altyapısı olanlar için öğrenmesi oldukça kolay bir dildir fakat yazılım altyapısı olmayanlar için pek tavsiye edebileceğim bir dil değildir. ABAP için beklenilen öğrenme süresi en fazla 6 aydır. Normal şartlarda yazılım altyapısı olan biri için bu süre 1 aydır. Uzmanlaşma süresi ise ortalama 3-4 yıl olarak belirlenebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder