16 Temmuz 2013 Salı

SAP Nedir? (Systems, Applications and Products in Data Processing)

SAP, 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Merkezi Almanya’nın Walldorf kentinde kuruldu. SAP Küçük ve orta ölçekli işletmelerden global şirketlere kadar her büyülükte ki işletmelerin taleplerini karşılamak üzere dizayn edilmiş olup her gün daha da zorlaşan rekabet ortamında, işletmeler için büyük avantaj taşımaktadır. SAP Genel olarak ERP sektöründe yer almaktadırlar ve güçlü bir ERP çözümüdür. SAP ve ERP eş anlamında kullanılmaktadır. SAP'nin ayrıca hastaneler, bankalar, ticaret firmaları gibi farklı endüstri alanları içinde özel çözümleri mevcuttur.

SAP R/3'deki "R" gerçek zamanlı ("Realtime") veri işleme özelliğini, 3 ise veritabanı, uygulama sunucusu ve istemciden oluşan üç seviyeli uygulama mimarisini simgeler. SAP R/3, RDBMS (Relational Database Management System-İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi) Oracle, Microsoft SQL, Informix sunucularının artılarınıda kullanma imkanı vermiştir. SAP R/3 kendi içinde EDI(Electronic Data Interchange), Ofis yazılımlarını destekleyen arayüzü vardır. 

Türkiye’de yaklaşık 20 bin kullanıcısı bulunan SAP, ERP pazarında dünyada olduğu gibi Türkiyede de lider konumdadır.

ERP Nedir?
ERP, "Enterprise Resource Planning" kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçeye genel olarak Kurumsal Kaynak Planlama olarak çevrilmektedir. ERP yazılımları, bir işletmenin, satıştan muhasebeye, üretimden insan kaynaklarına, envanterden CRM'e, aklımıza gelen tüm fonksiyonlarını kapsayan entegre bilgi sistemleridir.
ERP sistemlerini anlamak için karşıt veya alternatif yaklaşımı düşünmek yerinde olur. Bir işletmenin bilgi sistemleri ile olan ilişkisini düşünelim. Örneğin, firmamız muhasebe işlemleri için X muhasebe yazılım paketini kullanırken, insan kaynakları ve bordro için Y paketi, satış ve CRM için Z yazılım paketini kullanabilir. Bu yaklaşıma "best of breed" (türünün en iyisi) denir.
ERP yaklaşımı ise bütünleşiktir. Firmanın tüm bölümleri entegre bir ERP sistemi kullanır. Her iki yaklaşımın da kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Best-of-breed yaklaşımının avantajı, firmanın tek bir bilgi sistemine bağımlı olmayıp farklı tedarikçilerin yazılımlarının rekabetinden fayda elde etmesidir. Ancak bu yaklaşımın entegrasyon, aynı verinin tekrar tekrar işlenmesi, farklı departmanlardan gelen raporların birbirini tutmaması gibi dezavantajları vardır.
ERP yaklaşımında veri, tıpkı bir üretim işletmesine hammaddenin girip işlenerek ürün olarak çıkması gibi, firmaya girer, değişik departmanlarda işlenerek bilgiye dönüşür. ERP yaklaşımının avantajları arasında; bölümler arası entegrasyon ve iletişimi arttırması, tutarlı raporlama, endüstri bağımsızlığı sayılabilir. Bununla birlikte dezavantajları; tek üreticiye bağımlılık, ERP projelerinin kabarık bütçeli olması ve firma uyarlama (implementasyon) sürecinin zorluğu sayılabilir.

Hibrit çözümler de uyarlanabilir. Örneğin bir firma tüm bilgi işlem alyapısı için bir ERP sistemi kullanırken güvenlik kaygıları ile bordro sistemini ayrı bir insan kaynakları yazılımı ile takip edebilir. Ya da fazlası ile karmaşık olan müşteri yapısını bağımsız bir CRM yazılımı ile takip edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder