2 Ağustos 2013 Cuma

Mobil uygulamalar ve akıllı telefonlar bilgisayarın geleceğini yok edebilir mi?

Sybase Unwired Platform ile Web Geliştiricileri Mobil Geliştiriciye çevirin :) 
Günümüzde gittikçe yaygınlaşan akıllı telefonlar sayesinde bir çoğumuz İnternet sitelerini kullanmaz olduk. Artık çoğumuz ihtiyacımız olan uygulamaları telefonumuza indiriyoruz. Haber okumak istediğimiz de google'ı açıp haber sitesini search edip sayfayı açmak yerine bir dokunuşla uygulamasını açıyoruz ve okuyoruz. Belki haber okumak için uygulama kullanmak pek de hız kazandıran bir iş olarak görünmeyebilir ama bir de internetten yapmış olduğunuz bankacılık işlemlerini düşünün. Bankanın sitesini açacaksınız müşteri numaranızı şifrenizi gireceksiniz, telefonunuza onay kodu gelecek onu gireceksiniz güvenlik resminizi onaylayacaksınız vs. vs.  Bu kadar uğraşmak yerine bankanın uygulamasını indirip tek bir dokunuşla tüm işlemlerinizi yapacağınız uygulama şifresiz onaysız beklemeden karşınızda :) Bu ne kadar güvenli o ayrı bir konu elbette. Uygulama kullanmaya teşvik eden bir destekte Windows 8 den geldi. Sadece telefonlarda değil bilgisayarda da her ihtiyacımızı uygulamalarla giderebiliyoruz. 
Şimde gelelim asıl  konumuza :) iPhone, Android telefonlar, Blackberry ve Windows Phone ile uygulama kullanmak hayatımızın içine işlemişken web siteleri çok uzun bir süre geçmeden ortadan kalkacakmış gibi görünüyor bence. Belki de bundan 10 yıl sonra bilgisayarlar bile olmayacak. Şimdilerde parformansı laptoplardan daha yüksek olan telefonlar piyasada mevcut her ne kadar boyutlarının büyüklükleri hoş olmasa da tüm işlerimizi telefondan halledebiliyor olduktan sonra bilgisayar kullanan pek insan kalmayacak gibi.

Peki ne olacak bunca Web geliştiricisi? Elbette Mobil uygulama geliştirmeye yönelecekler :)
iPhone için mobil uygulama geliştirecekseniz XCode da objective C ile yazmanız gerekir, Android yada Blackberry bir telefona uyygulama yazacaksanız Eclipse de Java ile yazmanız gerekir, Windows Phone için uygulama yazacaksanız Visual Studio da C# ile yazmanız gerekir. Bir yazılımcının tüm dilleri çok iyi bilip hepsini yazması mümkün değildir. Şirketler mobil uygulamlarını yaptırmak istediklerinde her bir işletim sistemi için ayrı yazılımcıya ihtiyaç duyacaktır bu da zaman kaybı ve maliyet yükü oluşturur. Bakın SAP nasıl bir güzellikle karşımıza çıkıyor :)
Mobil uygulama geliştirmek için sunmuş olduğu harika bir platform SUP(Sybase Unwired Platform).



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder